om oss

vi
Här på gården bor vi, Pia och Bo-Inge. Vi har båda sedan barnsben och ungdomsår tillbringat mycket tid i Rönnås genom vårt intresse för djur och lantbruket. På den tiden ägdes och drevs gården av ”Anders i Rönnås” som var ett känt namn i bygden.

historia
De båda pojkarna, Anders och Evert, växte upp på gården, men Evert flyttade upp till samhället och utvecklade sitt favoritintresse trädgård, genom att starta upp Höråsens Plantskola. Anders stannade kvar och blev den som tog över gården efter sina föräldrar, Selma och John Svensson, i slutet på 60-talet. 

byggnaderna
Gården med sina byggnader som finns idag är från 1833. Mellan varje generationsbyte så har renoveringar gjorts och boningshus och lagårdsbyggnader har gått från att vara en liten låg kringbyggd hallandslänga med halmtak till en länga med upphöjd takstol, övervåning och på inhuset ett tak som var vanligt på 40-talet, eternitplattor. Nu är eternit ett minne blott och huset har numera tegeltak. Varje renovering omfattade också lagårdsbyggnaderna där djurantalet utökades vid varje renoveringstillfälle. 

lantbruket
På gården har det alltid funnits både kor och grisar, men 1998 tystnade ljudet av mjölkmaskinerna och inga kor har längre blivit mjölkade, gått på bete eller blivit hämtade in till morgonmjölket här sedan dess. Anders hade kvar sina grisar ända fram till i mitten av 2000-talet men sedan blev det tomt på djur här på stället. 

nutid
Från 2010, då vi tog över gården, har det också pågått förändringar. Nu vill vi leta fram det gamla, bevara och återskapa men även att förändra – svinhus och lada har ju blivit festlokaler tex. Vilken glädje att få ta sej an en gård som denna som vi tycker så mycket om och fått lov att växa upp med på olika sätt!  Att få fylla gården med folk och fest emellanåt känns jättekul. Det har varit firande för födelsedagsbarn i olika åldrar, från yngsta 1-åring till äldsta 100-åring, studenter och många brudpar sedan 2013..